INTRODUCTIE

SYB werkt nauw samen met jonge kunstenaars, denkers en academici om hun praktijk als kunstcriticus en schrijver te ondersteunen. In het programma van 2019, SYB Circles, wordt deze nieuwe generatie critici bovendien uitgenodigd om te onderzoeken welke vorm kunstkritiek en –beschouwing nog meer kunnen aannemen. Circles is een daarmee een verdiepende voortzetting van het Schrijversprogramma van SYB.

Het Schrijversprogramma werd in 2012 opgezet, en bood beginnende kunstcritici en auteurs de gelegenheid op geregelde basis te schrijven en te publiceren. De teksten konden de vorm aannemen van een recensie, interview, essay of proza en worden vertaald in het Engels en/of Fries. Ze werden verspreid via SYB’s digitale nieuwsbrief en zijn blijvend te lezen op de website. De beschouwingen boden reflectie aan de residerende kunstenaars en presenteerden de projecten van SYB aan de buitenwereld. In SYB Circles kunnen deze beschouwingen ook de vorm aannemen van evenementen, leesgroepen, radioprogramma’s of podcast.

De nieuwe critici worden voorgesteld in de kick-off van SYB Circles op vrijdag 26 april 2019.

Schrijversprogramma 2017-2018
– Alix de Massiac (1991) is schrijver, criticus en curator met een achtergrond in kunstgeschiedenis en theaterwetenschap. Zij schrijft regelmatig voor individuele kunstenaars, instellingen en magazines waaronder Metropolis M, de Rijksakademie en Stroom. In 2014 won zij samen met Vincent van Velsen de tweede editie van de curatorenprijs van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN).

– Menno Vuister (1988) is kunst- en cultuurcriticus. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en behaalde een research-MA in Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt hij als gallery manager bij Galerie Gerhard Hofland en als zelfstandig onderzoeker en schrijver.

– Angharad Williams (1984) is beeldend kunstenaar en geboren in Bangor, Wales in 1984. Momenteel woont ze in Rotterdam, Nederland. Aankomende tentoonstellingen in 2017 omvatten een groepstentoonstelling bij Futura, Praag en deelname aan een performance en een leesproject in Cubitt, Londen. Sommige teksten en uitgezonden lezingen kunnen gevonden worden op Radiophrenia, Glasgow; I have witnessed first time experiences, PZI, ed. Connie Butler; War Crimes, BUS Editions; Issue 8 The Chapess Zine, Issue 9 HARD MAG and Issue 3 Le Roy Magazine.

Ananda Serné (1988) is beeldend kunstenaar en schrijver van proza. Ze behaalde een MA in Beeldende Kunsten aan de kunstacademie van Reykjavík. Haar korte verhalen werden o.a. gepubliceerd op De Internet Gids en De Fusie.

– Céline Mathieu(1989) schrijft en maakt performances. Taal, tijd en de spanning tussen kennis en begrip nemen de vorm aan van gedreven performances (met haar duo CMMC) beeldende essays, video en proza. Ze behaalde een Master in Beeldende Kunst en een Master na Master in Beeldend Onderzoek op Sint-Lucas Antwerpen. Ze schreef over o.a. Het werk van Bart Stolle (Zeno X Gallery), Nick Andrews (De Zwarte Panter), Nadia Naveau (Base Alpha Gallery), Sarah-Jane Hoffmann (Cinnamon), Aljaz Celarc (Paul Tucker). Haar teksten verschenen in Septentrion, e-publication Poppositions, Ons Erfdeel en in een aantal tentoonstellingscatalogi.

– Arianne Kamsteeg (1989) heeft zogezegd een ‘gemengde praktijk’ in de Nederlandse hedendaagse kunstwereld. Ze produceert tentoonstellingen, is de coördinator van het nieuwe platform The Hague Contemporary en is sinds de oprichting gallery manager bij Dürst Britt en Mayhew. Met een afgeronde master Comparative Arts and Media zijn haar inhoudelijke voorkeuren net zo divers.

–  Agnes Winter (1987) is kunsthistoricus, kunstcriticus en curator. Ze volgde de researchmaster Art History: Curatorial Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is o.a. werkzaam als coördinator van Noordenaars, het platform voor presentatie-instellingen in de drie noordelijke provincies. Naast dat ze zich voor het Schrijversprogramma inzet, maakt Agnes ook deel uit van de programmeringscommissie van Kunsthuis SYB.

Schrijversprogramma 2015-2016
– Marian Cousijn – kunsthistoricus en schrijver, tevens werkzaam voor de Correspondent, Usptream Gallery en het Stedelijk Museum
– Docus van der Made – kunsthistoricus, criticus, curator en public programmer bij Locatie Z
– Julia Steenhuisen – freelance schrijver en hoofdredacteur van Simulacrum
– Judith Spijksma – kunstcriticus en curator, tevens werkzaam voor CBK Drenthe, het Fries Museum en Tubelight
– Anne Marijn Voorhorst – kunstcriticus en schrijver van proza
– Agnes Winter – kunsthistoricus en kunstcriticus, tevens werkzaam voor Tubelight