14 september 2024

Film “David” van Nina Yuen

Open Monumentendag

Nina Yuen, video still, "David", 2010. Video distributed by LI-MA, Amsterdam.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2024 presenteert Kunsthuis SYB een korte film van kunstenaar Nina Yuen, die in 2010 te gast was bij SYB voor een residentie.

Kunsthuis SYB “Het huis met de arend”

Adres: Hoofdstraat 70, Beetsterzwaag

Openingstijden: 11:00 – 17:00 uur

Wie is David? Hoewel zijn identiteit fictief blijft, dringt zijn geliefde – gespeeld door Nina Yuen – door tot het scherm. Yuen is te zien terwijl ze zich bezighoudt met het uitspreken van spreuken en nauwgezet rituelen volgt in de hoop hem terug te winnen; van het versieren van appels met hagelslag en snoep het in zakdoeken wikkelen van flessen gin. De video is doordrongen van een flinke dosis bijgeloof, die Yuen op het scherm uitvoert in kleurrijke en speelse jurken. Tegen de achtergrond van een kleine, veilige wereld van retro-esthetiek (verwijzend naar een stijl dat bewust teruggrijpt naar het verleden) spreekt Yuen vloeiende en betoverende mantra’s uit die de beelden met elkaar verbinden en de kijker betrekken bij een schijnbaar intiem gesprek. Het resultaat is een hypnotiserende reeks waarin liefde, schoonheid en bijgeloof samenkomen.

Over de kunstenaar
Nina Yuen (1981, Hawaii) is performance- en videokunstenaar. In 2010 verbleef ze in Kunsthuis SYB. Tijdens haar verblijf in SYB concentreerde ze zich op de dagelijkse ochtendroutines van haar vrienden en kennissen. Wat voor persoonlijke rituelen geven invulling aan dit moment van de dag? David is een voortzetting van het onderzoek dat Yuen startte in SYB tijdens haar residentie. 

Yuen behaalde een MFA aan Bard College en een BA aan Harvard University, en heeft deelgenomen aan talrijke tentoonstellingen over de hele wereld, zoals The Eye, Amsterdam, Nederland; Jane Lombard Projects, New York; Stenersen Museum, Oslo; het New Media Festival, Seoul; de International Biennale for Young Art, Moskou; het Rotterdam Film Festival; Kino Lab, Warschau; Kassel Documentary Festival; OK Video Festival, Jakarta; en het Images Film Festival, Toronto.

Lees hier meer over Yuen’s residency in 2010.