8 maart t/m 30 april 2017
The city as canvas
Residency Tiwánee van der Horst
Met je eigen handen een huis bouwen: dat is misschien wel de ultieme droom van menig ontwerper, kunstenaar of architect. Maar tussen je eigen handen en de bouw van een huis, ligt een lang traject waarin talloze vertaalslagen moeten worden gemaakt. Als vanzelf komen gebouwen hierdoor ver af te staan van de initiële, creatieve impuls: het is de makke van de hedendaagse architectuur die wordt gekenmerkt door digitale tools, prefab elementen, repetitie en orthogonaliteit.
De architect en denker Tiwánee van der Horst wil het intuïtieve denk- en maakproces weer tot uiting laten komen in de gebouwen om ons heen. Ze gebruikt hiervoor de schilderkunst als analogie voor de bouwkunst. Op een even eenvoudige als revolutionaire manier vertaalt ze expressieve schildertechnieken als de toets, de veeg en de druiper in driedimensionale vormen. Als verf uit een verftube laat ze een enorme extrusiemachine slierten hoogwaardig plastic door de ruimte knijpen. Het principe is vergelijkbaar met dat van een 3D printer: vloeibaar plastic wordt met een constante druk door een nozzle geduwd waardoor je een gelijkmatige en precieze driedimensionale lijn krijgt waarmee je laag voor laag een complex 3D-object kunt opbouwen. Het verschil met een 3D printer is echter dat het apparaat dat Tiwánee van der Horst heeft ontwikkeld zonder tussenkomst van een digitale vertaalslag, direct door de ontwerper of kunstenaar kan worden bediend: de persoonlijke bewegingen van lichaam, arm en hand komen tot uiting in een geheel eigen bouwstijl. Bouwen wordt een soort 3D action painting en de stad wordt een canvas. Met dit apparaat kun je letterlijk schilderen in de ruimte door gebruik te maken van de zwaartekracht en de snelheid waarmee het plastic stolt. Niet tevreden of tijd voor iets nieuws? Je kunt het plastic omsmelten en hergebruiken. Hiermee is de techniek niet alleen innovatief, maar ook een stuk duurzamer dan veel traditionele bouwmaterialen.
De machine zal in maart en april voor het eerst worden gebruikt tijdens de artist-in-residence-periode van Tiwánee van der Horst bij Kunsthuis SYB. Het doel van de projectperiode in SYB is om de mogelijkheden van deze techniek te verkennen door relatief kleine bouwwerken te bouwen in nauwe samenwerking met architecten, kunstenaars en dansers. Uiteindelijke is het doel om onze manier van bouwen te transformeren door een geheel nieuwe bouwwijze te introduceren die dichtbij de creatieve impuls van de architect staat en tegelijkertijd een antwoord biedt voor de huidige architectonische vraagstukken met betrekking tot de schaarste van grondstoffen en de snelgroeiende bevolking.
In samenwerking met: dr. ir. Volkert van der Wijk (Kinetic Art), Mano Colette (Manoto), Chris Maas (Sabic), Jelle Algra (TU Delft Green Office – afstudeerproject) o.l.v. prof. dr. Jo Geraedts en dr. ir. Jouke Verlinden (TU Delft Industrieel Ontwerpen)
Financieel ondersteund door: