9 t/m 22 maart 2015

KUHNTRADICTIONS

Academie Minerva

Opening: vrijdag 13 maart, 17:00 uur
Expositie: 14-22 maart, 13:00-17:00uur

Voor het project Kuhntradictions, een samenwerking met Academie Minerva, Groningen, verwordt Kunsthuis SYB tot een laboratorium van gedachten-experimenten en onderzoeken de studenten hoe abstracte/conceptuele zaken als startpunt kunnen dienen voor het maken van werk.

Stel je stopt een kat in een doos, je doet hier een flesje met giftig gas b? dat een kans heeft van exact 50% om kapot te gaan. Vervolgens sluit je de doos af. Is de kat o dit moment dood of levend ….of allebei? Dit is een van de bekendste gedachte-experimenten genaamd Schrödingers Cat. Een gedachte experiment is een experiment dat door middel van taal en voorstellingsvermogen plaats vindt in je hoofd in plaats van de fysieke werkelijkheid. Dit mechanisme wordt veelvuldig toegepast in de wetenschap en filosofie om abstracte problemen naar voren te schuiven. Functionele gedachte-experimenten maken alleen gebruik van voor iedereen voorstelbare objecten of situaties. Het creëert een imaginair scenario, een verhaal of anekdote waaruit iedereen hetzelfde probleem zou moeten destilleren. Wat gebeurd er echter wanneer de subjectieve beeldvorming van een individu een rol speelt in het gedachte experiment? Wat gebeurt er wanneer er onbekende objecten, of onverwachte spelers worden toegevoegd?

De 4e jaars studenten van Academie Minerva worden uitgedaagd, alleen of in samenwerking, om gedurende een intense 5 daagse mini-residentie, in of rondom Kunsthuis SYB zelf een scenario te creëren van een bestaand of zelf-gepostuleerd gedachte-experiment. De focus van deze projectweek met Academie Minerva ligt op het omgaan met abstract, conceptueel materiaal als startpunt en dit te transformeren naar fysieke werken. Het uiteindelijke medium kan variëren van performance tot video tot object tot 2D werk. De studenten worden begeleid door kunstenaar en lid van SYB´s programmeringscommissie Tom Kok.

 

 

De installaties en experimenten van Tom Kok (1987, Gouda, NL) zijn verkregen uit een fundamenteel onderzoek naar technologie en wetenschap. Strategieën en methodes die gehanteerd worden door de wetenschap dienen enerzijds als directe inspiratiebron voor het maken van beeldend werk en zijn anderzijds aanleiding tot een grondig discours. Het blootleggen van bestaande maar verborgen fenomenen uit de technologie en wetenschap, dirigeert een onderzoek waarin materiaal, vorm, beweging en geluid de essentie vormen. Hij studeerde aan de HKU en aan het Piet Zwart Instituut. Kok nam deel aan verschillende groepsexposities in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast was zijn werk te zien in verschillende solotentoonstellingen in o.a. NP3 (Groningen) en Gallery Fortlaan 17 (Gent). Op regelmatige basis werkt hij samen met Jan Willem Deiman (Kok & Deiman). www.tomkok.com

 

 

Deelnemende kunstenaars:

Lai Kuen Chan
www.laikuenchan.com

Rosemarie Swingle
www.rosemarie-swingle.com/ 

Nia Konstantinova
www.niako.net

Wim Warrink
www.wimwarrink.wordpress.com

Laureen Langkamp
www.laureenlangkamp.com

 

 

 

Dit project wordt mede gefinancierd door:




en de vrijwilligers van Kunsthuis SYB.

 

Meer informatie:
SYB
06 14 94 76 12
info@kunsthuissyb.nl
of bekijk onze contactgegevens