30 september 2023

Nocturnal Voices, Museumnacht Friesland

in samenwerking met Tropische Kas Beetsterzwaag

Selma Selman, Letters to Omer, 2022

Wat als je onderbewustzijn kon spreken? Wat als het water je de weg kon wijzen? Wat als je met vogels zou kunnen communiceren?

Op zaterdag 30 september 2023 organiseren Kunsthuis SYB en de Tropische Kas in Beetsterzwaag een speciale avond getiteld ‘Nocturnal Voices’ in het kader van Museumnacht Friesland. In de avond van 30 september openen deelnemende musea en culturele instellingen in de hele provincie hun deuren voor publiek.

Kunsthuis SYB en de Tropische Kas slaan de handen ineen voor een gezamenlijke presentatie in het sfeervol verlichte kassencomplex. De avond is gecureerd door Kunsthuis SYB en toont twee films van oud-residents Sol Archer en Olivia D’Cruz en een bijzondere performance van gast-kunstenaar Selma Selman.

We nodigen je van harte uit om tussen 19:00 – 23:00 uur langs te komen voor deze bijzondere presentatie in de Tropische Kas in Beetsterzwaag.

Foto: Sol Archer, still uit de film On a bare rock by the ocean you will never hear anything but birds whose cries blend with the sound of winds, 15’, 2022

Nocturnal Voices

Nocturnal Voices brengt het werk van drie in Nederland gevestigde kunstenaars samen. Hun werk bevraagt en raakt aan wat post-menselijk, post-natuur en post-identiteit genoemd kan worden. Hun werk beweegt zich tussen film, performance en de nuances van taal.

De film On a bare rock by the ocean you will never hear anything but birds whose cries blend with the sound of winds (2022) van Sol Archer laat de broeikas zien als het “ultieme voorbeeld van de geconstructueerde natuur. Een floraal spektakel voltrekt zich binnen de glazen wanden van de kas, waar vrijwilligers de ervaring compleet maken door geluiden uit de tropen na te bootsen naar de muzikale notatie van de Braziliaanse kunstenaar, fotograaf en ontdekkingsreiziger Hercule Florence, die natuur, beeld en geluid twee eeuwen terug ook al samenbracht.”

De nieuwste film getiteld Je droomt ook van jezelf als een schepsel van het moeras (2023) van Olivia D’Cruz is een poging om water te bestuderen in zijn lokale context door middel van de levens en industrieën die er nauw mee verbonden zijn. Tijdens haar residency bij SYB werkte Olivia aan haar project over de wichelroede en de relaties tussen de mens, het niet-menselijke en water in Beetsterzwaag. Ze reflecteerde op hoe water kan worden gezien als een plek voor ‘terravorming’ en controle en op hoe water steeds minder is verbonden met het gevoel van een plek.

Speciaal voor de Museumnacht Friesland nodigt Kunsthuis SYB kunstenaar Selma Selman uit voor een performance getiteld Antifragile Body. De performance komt voort uit haar doorlopende project ‘Dear Omer’, een serie wekelijkse briefgedichten die sinds 2020 regelmatig worden gedeeld op sociale media. Omer is een personage uit het universum van de autofictie, een verlengstuk van Selma, een godheid, een kennis, een geliefde, het collectieve onderbewustzijn. In deze voorstelling speelt Selma met verwachtingen rond identiteit als vrouw, kunstenaar en dorpeling en slaat ze die aan diggelen. Zoals de kunstenaar in een van de gedichten schrijft ‘Risico’s nemen is mijn veilige zone’.

Foto: Olivia D’Cruz, still uit de film Je droomt ook van jezelf als een schepsel van het moeras, 2023

 

Informatie en programma

Datum: zaterdag 30 september 2023
Tijd: 19:00 – 23:00 uur
Locatie: Tropische Kas: Hoofdstraat 80, Beetsterzwaag
Entree: gratis
Reserveer hier een tijdslot via onze evenementenpagina.

19:00 – Start programma
19:00 – Doorlopende vertoning van films van Sol Archer en Olivia D’Cruz
19:30 – Welkomstwoord
20:15 – Performance Selma Selman
20:45 – Einde performance Selma Selman
21:00 – Doorlopende vertoning van films van Sol Archer en Olivia D’Cruz
23:00 – Einde programma

Voor vragen en meer informatie over het programma kun je contact opnemen via info@kunsthuissyb.nl

 

Biografieën kunstenaars

Sol Archer (1983) is een in Rotterdam gevestigde kunstenaar die werkt met de manier waarop collectieven en gemeenschappen zichzelf vormen door middel van cultuur. Door samen te werken met professionele en niet-professionele groepen, beschouwt Sol de ontmoeting als een ruimte voor productie. Hij werkt veelal met bewegend beeld dat hij inzet om een dubbeling te produceren: werken als een collectieve handeling of middels het werk een collectiviteit produceren als nieuwe manieren van samenzijn. Sol gaat samenwerkingsverbanden aan en voert gesprekken met gemeenschappen, waarbij ze strategieën ontwikkelen om de controle over de representatie van zichzelf en hun werk te verleggen, met als doel groepen te steunen voor wie cultuur en vrijwilligersactiviteiten een manier zijn om identiteit en gedeelde waarden op te bouwen.

Olivia D’Cruz (1996) is een in Groningen gevestigde kunstenaar en filmmaker uit Goa, India. Ze studeerde in 2020 af in illustratie en animatie aan Academie Minerva. Geïnspireerd door ecofeminisme en de environmental humanities, richt haar werk zich op het verzamelen van verhalen uit de meer-dan-menselijke wereld. Ze is geïnteresseerd in de structuren die ontmoetingen tussen landschappen, mensen en andere dieren mogelijk of onmogelijk maken. In 2020 ontving ze de Academie Minerva Onderzoeksprijs voor haar afstudeerfilm. In 2022 exposeerde D’Cruz haar langlopende project over grondstoffenwinning bij Noorderlicht in Groningen en werd ze genomineerd voor de Sybren Hellinga Kunstprijs, die elke drie jaar wordt georganiseerd door Kunsthuis SYB. Ze ontwikkelt regelmatig kunstworkshops voor kinderen en hecht binnen haar artistieke praktijk veel belang aan samenwerking en intergenerationele relaties.

Selma Selman (1991) groeide op in het dorp Ružica, een Roma-gemeenschap in Bosnië en Herzegovina. In 2014 behaalde ze als eerste Roma-student haar BFA aan Banja Luka University’s Department of Painting. In 2018 studeerde ze af aan de Syracuse University met een MFA in Visual and Performing Arts. Haar werk is opgenomen in talrijke internationale collecties en ze heeft talrijke prijzen ontvangen. Onlangs rondde ze haar residency aan de Rijksakademie in Amsterdam af waarmee ze in 2021 werd bekroond. Selma Selman is de oprichter van de organisatie “Get The Heck To School”, die als doel heeft Roma-meisjes over de hele wereld, die te maken hebben met uitsluiting uit de samenleving en armoede, te empoweren. Ze exposeerde bij verschillende gerenommeerde internationale organisaties, zoals Hamburger Bahnhof, Berlijn (2023), Documenta 15, Kassel (2022), Manifesta 14, Pristina (2022), Kunstraum Innsbruck, Innsbruck (2022), MO Museum Vilnius, Vilnius (2022). Een nieuwe tentoonstelling vindt plaats in Gropius Bau in Berlijn in november 2023.