10 t/m 19 september 2021

Langstme

De Derde Triënnale van Beetsterzwaag

Tussen 10 en 19 september organiseert Kunsthuis SYB voor de derde keer een kunstroute met bijzonder werk van voormalig gastkunstenaars op onconventionele locaties in Beetsterzwaag.

Langstme, de Derde Triënnale van Beetsterzwaag
Data: 10/11/12 en 17/18/19 september
Startlocatie: Kunsthuis SYB, Hoofdstraat 70, Beetsterzwaag
Kaarten: € 5 / € 2 (bewoners Opsterland) / gratis tijdens Open Monumentendag 11 september
Tickets reserveren

In september organiseert Kunsthuis SYB voor de derde keer een Triënnale van Beetsterzwaag met werk van achttien kunstenaars die de afgelopen jaren in Kunsthuis SYB verbleven. Tijdens hun verblijf kregen zij de kans hun werk verder te ontwikkelen en volgende maand keren zij terug om het resultaat van dit proces te laten zien in een kunstroute langs bijzondere tentoonstellingslocaties in Beetsterzwaag. De route biedt video kunstwerken, sculpturen, fotografie en performances. De deelnemende kunstenaars zijn Maarten Bel; Jasper Coppes; Monique Duurvoort; Caz Egelie en Jesse Strikwerda; Halla Einarsdóttir; Laurent-David Garnier; Janne van Gilst; Seán Hannan; Anna Hoetjes; Ash Kilmartin; Inge Meijer; Onkruidenier; Sara Postolle, Nicole Kuiper & Martijn de Geele; Sissel Marie Tonn; Lotte van der Woude.

Langstme
Veel werken in de tentoonstelling zijn het resultaat van de zoektocht van SYB’s gastkunstenaars naar experiment, verdieping en een betekenisvolle verbinding met de omgeving van SYB en het Noorden. Een zoektocht die gedreven wordt door urgente maatschappelijke vraagstukken, ambitie en verlangen. Ook wil SYB met deze derde Triënnale van Beetsterzwaag tegemoet komen aan de sterke behoefte onder kunstenaars en publiek om elkaar te ontmoeten, te spreken en nieuwe uitwisselingen aan te gaan na een lange periode waarin dit niet vanzelfsprekend was. Daarom is het thema van de Triënnale dit jaar Langstme, dat verlangen in het Fries betekent.

Openingstijden
De Triënnale vindt voor het eerst verspreid over twee weekends plaats, en is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend tussen 12:00 en 18:00 uur. Kaartverkoop vindt plaats aan de deur, maar in verband met de geldende corona-veiligheidsmaatregelen wordt bezoekers gevraagd hun kaart te reserveren via deze link. Hier kunnen bezoekers ook aangeven of zij willen deelnemen aan de bijbehorende culinaire route en of zij gebruik willen maken van de pendelbus tussen Heerenveen en Beetsterzwaag op 17, 18 en 19 september.

Programma
De kunstroute start in Kunsthuis SYB en leidt vervolgens langs verschillende adressen in en om Beetsterzwaag, zoals ‘Ons Huis’, de Buorskip, Studio Wansleeben, de ecologische boerderij Rûn Libben en Grûn en verschillende locaties in de openbare ruimte. Ook enkele (voormalig) 24-uurs residents en studenten van Academie Minerva keren terug naar Beetsterzwaag; Sara Postolle, Nicole Kuiper & Martijn de Geele dragen bij aan het performanceprogramma van de Triënnale. Daarnaast zijn de leden van SYB’s reflectieprogramma Circles, Josje Hattink, Anna-Rosja Haveman, Vanessa van ‘t Hoogt en Liza Voetman dit jaar verantwoordelijk voor een reeks korte podcasts die worden uitgezonden vanuit Beetsterzwaag. In het tweede weekend (17 – 19 september) organiseert de Onkruidenier een wandeling en excursie op vrijdag, zaterdag en zondag. Ook is er dat weekend een speciale pendelbus tussen Station Heerenveen en Kunsthuis SYB, die Maarten Bel voor de gelegenheid inzet als borduurbus. Ook zijn er verschillende rondleidingen en Q&A’s: dit aanvullende programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

De Triënnale van Beetsterzwaag
Dit is de derde editie van de Triënnale van Beetsterzwaag. De eerste Triënnale vond zijn oorsprong in 2015 en droeg de titel ‘Sfear fan Ynset’. De tweede editie vond plaats in 2018, en sloot onder de titel ‘Almende’ aan bij Leeuwarden-Fryslân 2018 en het thema ‘iepen mienskip’. Ook deze editie zet Kunsthuis SYB zich weer in om een veelheid aan artistieke posities en kunstwerken van de voormalig residenten te tonen die worden gekenmerkt door hun verbondenheid met de context van Beetsterzwaag en Fryslân.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Provincie Fryslân, de Van Teyensfundatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslan en de gemeente Opsterland.