17 t/m 17 december 2017

Joint Forces: het resultaat van zes weken “Mingelen”

Eindpresentatie Annegret Kellner, Emi Kodama, Thijs Jansen

Aanstaande zondag presenteren Annegret Kellner en Emi Kodama in Kunsthuis SYB de eerste verkennende stappen in een nieuw project waarin ze zullen samenwerking met een partner die speciaal voor hen is geselecteerd met behulp van een algoritme. Beide kunstenaars maakten op uitnodiging van kunsthuis SYB en het Frank Mohr Instituut een profiel aan op Mingler, de matching site voor kunstenaars en wetenschappers ontwikkeld door de Jonge Akademie in samenwerking met de Akademie van de Kunsten. Voor Annegret Kellner en Emi Kodama betekende Joint Forces het vertrekpunt voor nieuw artistiek onderzoek op het snijvlak van kunst en wetenschap.

Mingler werkt in wezen als een dating site: je logt in, maakt een profiel aan, plaatst een “project call” en Mingler gaat met behulp van allerlei logaritmes voor je op zoek naar een match. Een voor een rollen de mogelijke projectpartners binnen; soms lijkt het een match-made-in-heaven, een andere keer ligt de voorgestelde partner minder voor de hand, maar is daarom des te spannender. Je schrijft heen en weer, besluit elkaar te ontmoeten en als het klikt stap je samen een project in.
Mingler is nog in de pilot-fase en vooralsnog is deelname alleen op uitnodiging. Op het moment zijn 168 kunstenaars en wetenschappers op zoek naar een match en onderweg helpen ze het platform verbeteren.

In het Mingler-profiel van Annegret Kellner staan bij interesses: “kunst”, “planten”, “Antropoceen” en “empathie”. Treffende steekwoorden voor een kunstenaar die in de wereld van planten zoekt naar parallellen voor het menselijke handelen, voelen en denken. In haar foto’s, video’s en installaties gebruikt Kellner de stille overlevingskracht, de stoffelijkheid en de buigzaamheid van planten om een spanning op te zoeken die bij mensen een sterke fysieke reactie opwekt.

De eerste match via Mingler liep voor Annegret uit op een dood spoor, gelukkig werd ze snel daarna gekoppeld aan Koert van Mensvoort, filosoof en kunstenaar en − zo leest zijn Minglerprofiel − bekend om zijn werk over het filosofisch concept van Next Nature dat draait om het idee dat onze technologische omgeving zo complex, alomtegenwoordig en autonoom is geworden dat we haar het beste kunnen beschouwen als een nieuw ecosysteem. Vanuit haar onderzoek naar de manier waarop mensen het sterk ontwikkelde aanpassingsvermogen van planten inzetten voor hun eigen gewin, legde Annegret aan Koert van Mensvoort twee vraagstukken voor:

1) Hoe zou een hybride vorm tussen mens, plant en robot (plantanoïde) eruit kunnen zien en wat is de impact van zo’n plantanoïde op de verhoudingen in het Antropoceen.

2) Wanneer je de recente natuurrampen opvat als een oorlogsverklaring van de natuur aan de vervuilende mens, zou een meer empathische benadering van klimaatverandering als een soort vredesonderhandeling, niet een effectievere strategie zijn om de natuur te vriend te houden?

“Verhalen kunnen vele vormen aannemen en ik maak gebruik van hun veranderlijke karakter …” Zo begint het Minglerprofiel van Emi Kodama. In haar video’s, foto’s, tekeningen teksten en performances speelt Emi Kodama met de vele vormen die verhalen kunnen aannemen. Op het eerste gezicht lijkt haar werk autobiografisch, maar wat aanvankelijk vertrouwd voelt, wordt al snel ondermijnd door een gevoel van vervreemding: er klopt iets niet. De kleine discrepanties die haar verhalen insluipen doen denken aan de ambiguïteit van situaties in het dagelijks leven en het ongemak van tegenstrijdige gedachten.

Tijdens Joint Forces werkte Emi aan een boek waarin ze haar eigen, intellectuele leven in de stad verbindt met het leven van haar zus, Rumi Kodama, die werk als gids in de wildernis van Noord-Canada. Gefascineerd door de manier waarop Rumi navigeert door het landschap waarbij ze volledig vertrouwd op haar lichaam en zintuigen, onderzoekt Emi Kodama hoe ze deze technieken kan toepassen in haar verhalen:
EK: I’ve never been hiking off trail, but it’s something I’d like to do. Do you have tips for inexperienced hikers?
RK: One thing would be to look behind you once in a while so you know what the trail looks like when you head back the other way because it looks different in the opposite. Pick landmarks or things (like funny-angled trees) along the way and create a story about them so that on your way back you can recognize those landmarks and the stories you attached to them so you know you’re on the right track.

Via Mingler kwam Emi vervolgens in contact met Takahiro Tsuba, a Japanse landschapsarchitect. Waar Rumi zich beweegt in een bestaand landschap, ontwerpt Takahiro een nieuw landschap. Hoe lees je een terrein dat er nog niet is?

Tegelijkertijd met de presentaties van Annegret Kellner en Emi Kodama, presenteert Thijs Jansen zijn onderzoek naar de analogie tussen wolkenluchten en de schilderkunst. Thijs Jansen is door SYB uitgenodigd deel te nemen aan Joint Forces, maar besloot zijn eigen plan te trekken. Meer over zijn project kun je lezen op zijn website.

Annegret Kellner (1979, Karl-Marx-Stadt/Chemnitz, Duitsland) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde in Groningen aan Academie Minerva, de Hochschule für Bildende Künste in Dresden, het Hunter College in New York en het Frank Mohr Instituut in Groningen. http://www.annegretkellner.nl

Emi Kodama (Vancouver, 1980) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde aan ArtEZ in Enschede, aan het Frank Mohr Instituut in Groningen en het HISK in Gent. http://www.emikodama.com

Thijs Jansen (Groningen, 1986) woont en werkt in Groningen. Hij studeerde aan Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut in Groningen en in het California College of the Arts in San Francisco.  http://www.painterthijs.com 

Met dank aan: Noor Nuyten, programmeringscommissie SYB
Mede mogelijk gemaakt door:
Frank Mohr Instituut

MNR-HAN_Logo2014UK_rgb_pos01

M

pbcflogo_dja

unnamed