23 t/m 23 juni 2017

Peatland en Veenmoeras

Excursie project Josje Hattink

Kunsthuis SYB nodigt je uit voor een dagprogramma (vrijdag 23 juni) over de sporen die de mens heeft nagelaten in het veenlandschap.

In de ochtend tonen we de bekroonde 16mm film “Flow Country” (2017) van Jasper Coppes gevolgd door een vraaggesprek met de kunstenaar. In de film neemt Jasper Coppes de kijker mee in een bijzondere verkenning van de veenmoerassen (Peatlands) in Schotland. Na de lunch gaan we onder leiding van Theo Spek (hoogleraar landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen) en veendelver van het laatste uur Theun de Leeuw, zelf de modder in op zoek naar sporen van het verleden in het veenlandschap bij Beetsterzwaag (natuurgebied De Deelen).

Deze dag is onderdeel van het het publieksprogramma dat is samengesteld door de Nederlandse kunstenaar Josje Hattink als onderdeel van haar project “Drach” (1. aug. – 10 sept. in Kunsthuis SYB). Het volledige programma wordt binnenkort gepubliceerd op onze website.

Wil je aanwezig zijn bij de filmscreening en deelnemen aan deze excursie geef je dan op bij Kunsthuis SYB: info@kunsthuissyb.nl. Wacht niet te lang, want er is plaats voor maximaal 25 personen!

Deelname: gratis.
Vervoer: op eigen gelegenheid met de auto. Indien u niet over een auto beschikt kunnen wij helpen bemiddelen voor een carpool-afspraak.

IMG_3595-1     IMG_3585

Programma vrijdag 23 juni:

12.00 uur, Kunsthuis SYB, Hoofdstraat 70, Beetsterzwaag
Inloop met koffie en thee

12.30 uur, Kunsthuis SYB
Screening: “Flow Country” (2017) een film van Jasper Coppes

The Flow Country in Schotland is het grootste veenmoeras op het Noordelijk halfrond. Het landschap is een paradijs voor bijzondere flora en fauna. The Flow Country is evengoed een cultuurlandschap als een natuurlandschap, zoals ook de veengebieden in Nederland: in de loop der jaren hebben pogingen om het gebied te beplanten met productiebossen, militaire oefeningen en de bouw van waterkrachtcentrales en windmolens, diepe sporen achtergelaten in het landschap. De Nederlandse filmmaker Jasper Coppes maakte een 16 mm film over dit uitgestrekte, desolate gebied. In de film, die door de gedateerde techniek een historisch artefact in zichzelf is, verkent Coppes met een archeoloog de gelaagdheid van dit landschap. Flow Country won de Scottish Short Film Award in 2017. Jasper Coppes zal bij de screening aanwezig zijn om te vertellen over het maakproces en om vragen te beantwoorden.

13.30 uur: Lunch in Kunsthuis SYB
14.00 uur: Met eigen vervoer naar natuurgebied De Deelen (wanneer nodig kan Kunsthuis SYB helpen bij het regelen van vervoer)

14.30 uur – 17:00 uur: Natuurgebied De Deelen bij Heerenveen
Veenexcursie o.l.v. Theo Spek en Theun de Leeuw

Hoe beter het veenlandschap te leren kenen dan de laarzen uit de kast te trekken en de modder te trotseren! Hoogleraar landschapsgeschiedenis Theo Spek en veendelver van het laatste uur Theun de Leeuw, nemen geïnteresseerden mee naar De Deelen, een afgegraven veengebied net boven Heerenveen. Het gebied is nu een mozaïek van water, riet, moerasbossen en kleine, smalle graslanden. Theun de Leeuw en Theo Spek leggen uit hoe dit landschap is ontstaan en leren hoe je de sporen van het verleden kunt herkennen en lezen. Tijdens de wandeling zal Theo Spek een aantal grondboringen verrichten waarbij de diepe veenlagen omhoog worden gehaald. De excursie is gebaseerd op de collegereeks “Cultuurlandschappen van Noord-Nederland” verzorgd door het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

De excursie eindigt met een bezoek aan het grondbedrijf van Theun de Leeuw. Hier wordt op kleine schaal nog veen gewonnen voor potgrond. Er zijn enkele actieve petgaten te zien en er ligt veen te drogen op het land. Hier kun je het hele proces volgen van delven en drogen tot het afvoeren van de grond via de schepen in het kanaal.

Theun de Leeuw is de laatste erfgenaam van familiebedrijf De Leeuw dat al drie eeuwen lang grond bezit en veen delft in De Deelen.

Theo Spek is hoogleraar landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen, Kenmerkend voor zijn werk is de interdisciplinaire benadering van de cultuurlandschapsgeschiedenis. Theo Spek combineert historische, geografische, bodemkundige, archeologische, ecologische en naamkundige onderzoeksmethoden tot een samenhangend verhaal over het landschap en haar geschiedenis. Theo Spek is sinds 2010 hoofd van het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit van Groningen, een interdisciplinair landschapscentrum dat zich richt op wetenschappelijke opleiding, wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke kennisoverdracht op het terrein van het Nederlandse cultuurlandschap en haar geschiedenis.

image001

Met dank aan:

M

VSBfonds PAY-OFF CMYK


van Teyens Fundatie