6 november 2013 t/m 6 januari 2014

PUMPING INTUITION

Residency Tom Kok, Priscila Fernandes

Wat is kennis eigenlijk en hoe ontstaat zij? Het werk van Tom Kok (NL, 1987) ontstaat uit een uiteenzetting over deze kentheoretische vragen. Het zijn vragen die wetenschappers en filosofen vanaf het eerste moment hebben beziggehouden. Het resultaat is een verzameling van theorieën: theorieën die de aard van wetenschap voor altijd hebben veranderd, maar ook waanzinnige en obscure theorieën die we inmiddels praktisch vergeten zijn. Sommige theorieën kenmerken zich door een betoverende eenvoud, anderen zijn zo gesloten als een oester. Kok verwerkt de verschillende theorieën in installaties, performances en video’s tot kunstwerken die in hun heldere esthetiek een weten doen vermoeden dat nooit wordt prijsgegeven. De werken van Kok nodigen de bezoeker uit tot bestuderen en denken met als enige doel het bestuderen van ons denken in zijn complexiteit, maar ook in zijn banaliteit met evenveel briljante inzichten als onverwachte kwinkslagen.

In ‘Pumping Intuition’ zal Kok het gedachte-experiment dat de theorie illustreert, als uitgangspunt nemen. Kok is gefascineerd door de manier waarop een gedachte-experiment de kern van een complex wetenschappelijk probleem bloot weet te leggen in een eenvoudige, alledaagse situatie. Een voorbeeld is het gedachte-experiment van de filosoof John Searle: ‘De Chinese Kamer’. Searle plaatst hierin een Engelsman die geen Chinees spreekt in een afgesloten kamer. De kamer heeft twee luiken. Door het eerste luik wordt telkens een blad met vragen geschoven gesteld in het Chinees. De proefpersoon heeft beschikking tot een set van regels waarmee hij de Chinese symbolen zo kan verbinden aan andere Chinese symbolen, dat hij een antwoord kan formuleren zonder de betekenis te weten. Na het beantwoorden stuurt hij het blad door het tweede luik terug de buitenwereld in. Zou je nu, zo vraagt Searle zich af, na verloop van tijd kunnen zeggen dat de proefpersoon Chinees spreekt? Het intuïtieve antwoord is: nee. Nee, omdat hij slechts symbolen met elkaar verbindt zonder zich werkelijk bewust te zijn van wat hij schrijft.

Tijdens zijn residentie in het Kunsthuis wil Kok ‘De Chinese Kamer’ en andere klassieke gedachte-experimenten uitvoeren in de fysieke ruimte. Door te experimenteren met verschillende proefpersonen, ruimtes en rekwisieten, laat hij de verwarrende materiële wereld geleidelijk aan doordringen in de zuivere wereld van het gedachte-experiment waardoor er ruimte ontstaat voor toeval, humor, absurditeit en tegenargument. Vanuit een gedeelde interesse voor merkwaardige wetenschappelijke experimenten, vergeten paradigma’s en kentheoretische vraagstukken heeft Kok de Portugese kunstenares Priscila Fernandes uitgenodigd om gedurende een deel van de residentie periode met hem samen te werken. Daarnaast zal Kok enkele lezingen en screenings organiseren rondom specifieke vraagstukken. Het programma zal te zijner tijd worden aangekondigd op de website van Kunsthuis SYB.

Tom Kok (NL, 1987) woont en werkt momenteel in Utrecht. Hij studeerde aan de HKU en aan het Piet Zwart Instituut. Kok nam deel aan verschillende groepsexposities in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast was zijn werk te zien in verschillende solotentoonstellingen in o.a. NP3 (Groningen) en Gallery Fortlaan 17 (Gent). Op regelmatige basis werkt hij samen met Jan Willem Deiman (Kok & Deiman).

Werkperiode:
6 november 2013 t/m 2 december 2013

Openingstijden werkperiode:
iedere zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur en op afspraak

Presentatie:
Zaterdag 14 december, 15:00uur

Raamexpositie:
14 december 2013 t/m 6 januari 2013

PUMPING INTUITION
Tom Kok met Priscila Fernandes
Projectperiode 6 november 2013 t/m 20 december 2013
Raamexpositie: 21 december 2013 t/m 6 januari 2014

Dit project wordt mede gefinancierd door:



Meer informatie: www.syb.tomkok.com